חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

משיח יצחק נ' חברת פלדטארק סוכנויות בע"מ

תאריך פרסום : 19/08/2010 | גרסת הדפסה
תע"א
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
1316-08
18/08/2010
בפני השופט:
חנה בן יוסף

- נגד -
התובע:
משיח יצחק
הנתבע:
חברת פלדטארק סוכנויות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד עילית מידן
פסק-דין

פסק דין

בפני תביעה לתשלום דמי הבראה, פדיון חופשה שנתית, דמי נסיעות, חלף הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורים. זאת כאשר בין הצדדים שנויה במחלוקת השאלה האם התקיימו ביניהם יחסי עובד ומעביד.

הנתבעת הינה חברה העוסקת ביבוא ושיווק משאיות וכלי רכב אחרים מתוצרת חברת IVECO והינה חברת בת של חברה ציבורית נ. פלדמן ובניו בע"מ.

התובע שימש כנהג אצל הנתבעת במחלקת "מסירת רכב חדש" החל מחודש 2/01 ועד ליום 12.8.07. זאת תמורת שכר חודשי שנגזר מכמות הנסיעות שביצע בפועל, בהתאם לדו"ח יומי שהציג לנתבעת.

האם התקיימו בין הצדדים יחסי עבודה

3.בעוד שהתובע טוען שבין הצדדים התקיימו יחסי עבודה קבועים, הנפרשים על פני חמישה ימי עבודה בשבוע ובשעות עבודה קבועות, טוענת הנתבעת כי התובע נתן לה את שירותיו כנהג כעצמאי ובהתאם להזמנות עבודה שקיבל ממנה, כאשר על פי שיקול דעתו הוא קיבל או סירב להן. זאת כאשר במקביל התובע אף נתן את שירותיו כנהג לגופים אחרים.

4.כידוע, המבחן המרכזי המשמש לבחינת קיומם של יחסי עובד ומעביד הינו המבחן המעורב, אשר מרכיבו העיקרי הוא מבחן ההשתלבות על שני פניו: הפן החיובי משמעו – כי תנאי להשתלבות במפעל הינו, ראשית לכל, קיומו של מפעל יצרני או "מפעל" נותן שירותים אשר ניתן להשתלב בו. בנוסף לכך, נפסק כי במסגרת בחינתו של פן זה תיבדק השאלה האם הפעולה המבוצעת הינה הפעולה הרגילה של המפעל והאם מבצע העבודה מהווה חלק מהמערך הארגוני של המפעל. הפן השלילי של מבחן ההשתלבות משמעו – כי האדם אינו בעל עסק משלו, המשרת את המפעל כגורם חיצוני (ראה – דב"ע לא/27-3 עיריית נתניה נ' דוד בירגר, פד"ע ג' 177).

בנוסף, מורכב המבחן המעורב ממבחן הקשר האישי, הכפיפות, אספקת הכלים והחומרים, דרך ניכוי המסים, בלעדיות במסגרת שעות העבודה, התמשכות הקשר, סדירותו ורציפותו (ראה – ס' אדלר, "היקף תחולת משפט העבודה – מכפיפות לתכלית", ספר מנחם גולדברג (תשס"א), עמ' 22, הוצאת סדן).

כמו כן, נפסק כי יש לשקלל את כל הנתונים שהינם חלק מן המבחן המעורב לאור התכלית אשר לשמה נבדקת שאלת קיומם של יחסי עובד ומעביד וכי במסגרת בחינה זו יכול שיינתן משקל שונה לכל אחד מהנתונים הרלוונטיים, ובלשונו של בית הדין הארצי לעבודה ב-ע"ע 283/99 שמעון ברק נ' כל הקריות בע"מ, ניתן ביום 14.12.00 לאמור:

"בבואנו לקבוע קיומם של יחסי עובד-מעביד, נפנה לבחינת הסממנים והעובדות, אשר לאורם נפעיל את מבחן ההשתלבות, או במידת הצורך, את 'המבחן המעורב', אשר המרכיב הדומיננטי בו הוא מבחן ההשתלבות במפעל. לעניין זה, ייקח בית הדין בחשבון את הסממנים שהוכחו בפניו וייתן להם את משקלם היחסי, תוך שהוא מאזן ביניהם."

(וראה גם – בג"צ 5168/93 מור נ' בית הדין הארצי לעבודה ואח', פ"ד נ(4) 628).

5.יישום אמות מידה אלה על נסיבות המקרה שלפנינו מוביל למסקנה כי בין הצדדים אכן שררו יחסי עובד ומעביד ונסביר:

משך 6.5 שנים השתלב התובע במערך הארגוני של הנתבעת, אשר עיסוקה הינו, כאמור, בתחום יבוא ושיווק משאיות וכלי רכב אחרים. תפקידו של התובע היה להוציא את רכביה של הנתבעת מנמל אשדוד להובילם למקום חפצם. התובע היה מגיע מידי בוקר למשרדי הנתבעת, נוסע על רכבי הנתבעת בהתאם להנחיותיה וחוזר בסוף יום העבודה אל משרדי הנתבעת. הנתבעת סיפקה לו מידי יום טלפון נייד, אשר שימש אותו במהלך אותו יום עבודה. הנתבעת אף הציגה את התובע כעובד שלה כלפי צדדים שלישיים (ראה – סעיפים 7-12 לתצהיר התובע; כן ראה – סעיף 6 לתצהיר מר משה אורן, מנהל מחלקת מסירת רכב חדש (להלן: "מר אורן")).

התובע קיבל תשלום חודשי באמצעות המחאה וזאת מבלי שסיפק לנתבעת מנגד חשבונית. הנתבעת ציינה מידי חודש על גבי ההמחאה את הסכום המגיע לתובע בהתאם לדו"ח הנסיעות החודשי שהגיש ומסכום זה ניכתה הנתבעת 30% לצורך העברתם למס הכנסה (ראה – סעיפים 25-26 לתצהיר התובע והנספחים לו).

יצוין כי התובע לא היה מחויב בהעברת ניכויים למוסד לביטוח לאומי וזאת מפאת גילו – לאחר גיל פרישה.

מגובה התשלום החודשי אותו קיבל התובע ומהדוגמאות שניתנו ביחס להיקף הנסיעות היומי אותן ביצע, אנו למדים אף על היקף עבודתו בנתבעת במרבית התקופה – התובע הועסק על ידי הנתבעת במשרה מלאה ואף למעלה מכך (ראה – נספח א' לתצהיר מר אורן; הנספחים לתצהיר התובע; כן עדות התובע בעמ' 11 ש' 11, לפיה עבד באופן בלעדי עם הנתבעת).

כאן יצוין כי לצורך הקביעה אם התקיימו בין הצדדים יחסי עבודה, אין חשיבות לאופן בו הגדירו הצדדים את יחסיהם (כיחסי ספק ומזמין שירותים). כך גם לא ניתן להסיק כי לא התקיימו יחסי עבודה מהעובדה שהנתבעת לא שילמה לתובע סכומים המגיעים לו כפועל יוצא של קיומם (אי תשלום בגין דמי נסיעה, חופשה והבראה).

אם לא די בכל האמור, אז לכל אלה נוסיף את גרסת הנתבעת, לפיה לקראת תום יחסי הצדדים עמדה על הפרק הצעתה להפסיק את צורת ההעסקה כפי שהוגדרה על ידיהם עד אותו מועד ולהתחיל להעסיק את התובע כעובד שכיר – הצעה שלטענת הנתבעת נדחתה על ידי התובע. מהצעה זו אנו למדים כי גם הנתבעת רצתה לשקף בצורה אמיתית את יחסי הצדדים – כיחסי עובד ומעביד.

זכאות התובע לדמי הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורים

6.לטענת התובע הוא פוטר מעבודתו ללא מתן הודעה מוקדמת.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ